Vasanyag és acéltermék

A vasanyag, acéltermék fajtáiról általában

Az acél a vas ötvözete, amelynek széntartalma 2,06% alatt van. A kívánt munkához leginkább alkalmas, jó minőségű vasanyag, acéltermék választása nagyon fontos. A vas és acél építőanyagok az építkezések alapvető elemeinek mondhatók. Ezek rendeltetésszerű használatával akkor is érdemes tisztában lennünk, ha lakásunk építését szakemberek végzik, hiszen széleskörű alkalmazhatósága miatt a vasanyag, acéltermék különféle fajtáinak ismerete bármikor hasznos tudásnak bizonyulhat. A vas és acél építőanyagok közé többek között például a betonacél, a hegesztett háló, a laposvas, a szögvas, a zártszelvény, a dróthuzal stb. sorolható.

Betonacél, hegesztett háló

Acélhálózás segítségével egyrészt masszívabb, másrészt stabilabb betonszerkezetek készíthetők. A betonacél felhasználásával, vasalással megerősített betonszerkezet az úgynevezett vasbeton, amely tartósságot ad. A beton vasalása fontos lépés, s később már nem pótolható. Az épület szakszerű szerkezetének érdekében a betonacél helyes alkalmazása különösen nagy jelentőséggel bír, ugyanis helytelen alkalmazása legalább annyit képes ártani, mint amennyit segíthetne. A hegesztett háló többféle néven (betonháló, betonvas háló, síkháló, betonvas síkháló) ismert. Mivel a hegesztett háló egy méretre vágható, hajlítható szerkezetű, stabilitást biztosító anyag, falakba, alapzatokba kerül, ugyanakkor például erkélyek, teraszok építésekor, födémek betonozásakor szintén használatos.

Laposvas, szögvas, zártszelvény

A laposvas acél-, épület-, illetve tetőszerkezetek, áthidalók, ajtó- és ablakrácsok, kerítések, valamint kültéri és beltéri korlátok, lépcsők kialakításához, a szögvas fémgyártmányok, vázak, keretek, kerítések, kapuk, oszlopok és állványok létrehozásához alkalmazható. A vas és acél építőanyagok a merevítést és a védelmet is szolgálják. A zártszelvény teherbírásának köszönhetően a különféle acélszerkezetek tartósságára, merevítésére rendkívül széles körben használt építőelem. A zártszelvény a megfelelő szerszámok megléte esetén, mint a sarokcsiszoló, a hegesztő, a pillanatszorító, a satupad, a fúrógép, akár otthon, saját kezűleg is könnyedén kezelhető. Ezek a vas, acél elemek tehát számos lehetőséget kínálnak: mind kerítésrendszerek, mind keretszerkezetek, mind tartóelemek építésének kiváló építőanyagának bizonyulnak.

Dróthuzal

A szintén acél, kerítésekhez használt drót egy költséghatékony építőelem. A dróthuzal a rögzítésért, stabilitásért felel. Előnye, hogy egyszerűen, továbbá kerítés építésére változatos helyeken lehet használni.