A vakolat előnyei, jelentősége

Házépítéskor vagy lakásfelújításkor a vakolás szükségessége is felmerül.  Napjaink hőszigetelő rendszerei egy végső rétegként a vakolat felhordását igénylik, hogy még évtizedekig tartósak maradhassanak. Egy jó minőségű vakolat a hőszigetelő rendszer kitűnő záró rétege azáltal, hogy nyári melegben a falak melegedését, míg téli hidegben a lakásbeli hő távozását gátolja. A vakolat ezáltal tehát a szélsőséges időjárási körülményektől óv. A homlokzati vakolat öregedése viszont nemcsak esztétikai hibákhoz, hanem akár szilárdságcsökkenéshez és rétegleváláshoz is vezethet. Ezért fontos a vakolóanyag ismerete, a megfelelő választás és a megfelelő vakolás.

A vakolat anyaga, rendeltetése

A vakolat anyagát tekintve a mész, homok vagy folyami kavics és víz keverékéből készített habarcs. A vakolat felhordásának, megszáradásának hosszú ideje az úgynevezett szárazhabarcs, egy gyárilag előrekevert por alkalmazásával csökkenthető. E habarcs anyaga mész, cement vagy gipsz. Némelyik habarcs a cement, mész, netán gipsz mellett akár mást is, például vízüveget tartalmaz, s valamilyen különleges tulajdonsággal rendelkezik, mint az extra vízzáró- és hőszigetelő-képesség, vagy a sav-, illetve lúgállóság. A habarcs különböző típusai közül a pórusbeton falazóhabarcs a pórusbeton építőelemek ragasztásához használható, a kerámia falazóhabarcs ellenben kerámia falazóelemekből álló falazatok építéséhez használatos. A vakolat az épületek falait védi. Egy ház falait ugyanis számos károsító hatás éri, például hideg és meleg hőhatások, illetve csapadék formájában is. A vakolat rendeltetése alapján külső és belső lehet. A külső vakolat a hőhatásokkal és az esővel, hóval szembeni védelmet biztosítja. A belső vakolat a hőhatásokkal szembeni védelem erősítése mellett esztétikai fedésként is szolgál.

Kültéri vakolat

A beltéri vakolattal ellentétben a külsőnek nagyobb igénybevételt kell bírnia. A kültéri vakolat alap- és színvakolatokból áll. Az alapvakolat által tartalmazott cement mennyiségének legalább annyinak kell lennie, mint a színvakolaténak. A kültéri felületek közül a lábazat a különféle időjárási viszontagságoknak leginkább kitett rész, ezért vakolására ellenálló, cement kötőanyagú vakolat alkalmazása javasolt. A jó minőségű habarcs festése akár 20–30 évnyi terhelést is bír, így gondosan érdemes választani.

Ragasztó, fuga

A burkolatok tartóssága a minőségi ragasztó és fuga függvénye. A hidegburkolati ragasztó anyaga cement, homok és a ragasztó tulajdonságait javító, képességeit növelő többféle töltőanyag. A megfelelő ragasztó kiválasztásának szempontjai a kültéri vagy beltéri használat, a fal vagy padló burkolása, a burkolás során használt lapok mérete. A fuga alapanyaga cement vagy műgyanta lehet. A fuga tulajdonságait a burkolat szívóképességéhez igazítják, ezért fuga vásárlása előtt a hidegburkolat anyagával tisztában kell lenni.