Tető, faanyag

Miért fontos a minőségi tető?

Egy tető hosszú életű kell legyen, évtizedekig kell szolgáljon. Alapvető rendeltetése az, hogy lakásunk belső tereit az egyes időjárási jelenségektől (például esőtől és széltől) minél hatékonyabban, minél tovább védje. A fejünk feletti fedél egyik legfontosabbnak tekinthető feladata az, hogy viharbiztos legyen. Annak érdekében, hogy a tető a különféle időjárási viszontagságokat, amelyek nap mint nap érik, jól bírja, ajánlott vízelvezetési és -szigetelési technológiával készült tetőcserép mellett dönteni. Tetőcserép választásakor további szempont a kopásállóság és színvédelem, amely tulajdonságokra szintén érdemes figyelmet fordítani.

Milyen tetőcserép kerüljön tetőnkre?

A napsugárzás (UV-sugarak) és a hőingadozás olyan tényezők, amelyeknek a tető egészen biztosan, gyakran ki lesz téve. Anyagát tekintve beton és kerámia tetőcserép közül lehet választani. Előnyök, érvek mindkét cserépfajta mellett szólnak. Nagyobb víz- és fagyállósággal a beton, páraáteresztő-képességgel a kerámia rendelkezik, míg színtartósság tekintetében a beton és kerámia egyaránt jól teljesít. A beton alapú tetőcserép a gyártási folyamatának köszönhetően olcsóbban kapható. A kerámia anyagú tetőcserép a savas esőkkel, valamint a lúgos kémhatású madári ürülékkel szemben ellenállóbbnak bizonyul. Mind beton, mind kerámia tetőcserép esetén széles formai és színbeli kínálatból lehet válogatni – ezáltal pedig a ház stílusához illő tető építése biztosítva van.

Bitumenes zsindely, síkpala

A tető burkolásának egy másik, napjainkban egyre népszerűbb fajtája a bitumenes zsindely alkalmazása. Ez a tetőburkolat összetevőiből eredően viszonylag olcsó anyag. Könnyű formálhatósága és jó hajlíthatósága miatt pedig a bitumenes zsindely akár bonyolultabb kivitelezésű tetőszerkezetek fedésére is alkalmas. Használatához azonban hordozó alapfelület szükséges, amely deszka, OSB lemez és pala is lehet. Az utóbbi időben gyártott hullámpala és síkpala az egészségre veszélyes, rákkeltő azbeszt alapanyagot már nem tartalmazza. A bitumenes zsindely új tető építésekor, tagolt vagy íves tető fedésekor, valamint régi palatető felújításakor, a síkpala pedig tető, kerítés, homlokzat és válaszfalak burkolásakor jól hasznosítható.

Faanyag, tetőfólia

A fa a tető fedélszerkezetének legnépszerűbb anyaga. Faanyag esetén az időjárással (szél, vihar, hó, jég) és a nedvességgel szembeni strapabírásra, illetve a rágcsálók elleni védekezésre is gondolni kell. A faanyag nemcsak a tetőcserép súlyának, hanem a tető egész szerkezetének a tartásáért is felel. Ezért rendkívül fontos a magas minőségű faanyag vásárlása. A tetőfólia azért fontos, mert feladata a tetőcserép alá kerülő pára, nedvesség és a káros UV-sugarak elleni védelem biztosítása. Erre a célra páraáteresztő és párazáró tetőfólia, illetve UV-álló tetőfólia is kapható. Tetőfólia választásakor lényeges kérdés, hogy beépített tetőtér lesz-e, továbbá hogy milyen a tető dőlésszöge.