Térburkolat és kerítéskő

A térkő anyaga

A térkő a ház körüli számos terület – a kapu, a járda, a kocsibeálló, a terasz, a filagória, a bográcsozó, a szalonnasütő, a medence körüli részek – burkolására is kiválóan alkalmas. E kültéri burkolatok többféle méretben és megmunkálással készülnek. Természetes anyagú (például márvány, andezit, travertin stb.) és mesterséges anyagú (például beton, gumi stb.) térkő is kapható, amelyek közül a beton térkő a legelterjedtebb. A betonon túl a klinker (agyagból, zsugorodásig égetett térburkolat) is gyakran használatos. Míg a beton térkő színe idővel fakul, a klinkeré – mesterséges festék híján – egyáltalán nem. A burkolóanyagok közül mind formák, mind színek vonatkozásában széles kínálatból lehet az egyéni igényeknek és ízlésnek legmegfelelőbb mellett dönteni. A térkő előnyei, hogy rendkívül esztétikus látványt nyújt, ellenálló, tartós, illetve könnyedén alkalmazható.

A térkő egyéb tulajdonságai és teherbírása

A térburkolat teherbírása több tényezőtől, így például a térkő vastagságától, formájától, rakási mintájától, illetve síkjának a vízszintes síktól való különbségétől is függ. A lapok méretét a forgalom mértékéhez igazítsuk. A kis forgalmú területekkel szemben közepes, valamint nehéz forgalomnál a térkő terhelhetőségére is nagyobb figyelmet kell fordítani. Kis forgalom esetén 6 cm alatti, leginkább 2,5–5 cm vastagságú térkő ajánlott. Közepes forgalom esetén 6–8 cm vastagságú, klasszikus vagy nemesített felülettel, sőt akár már úgynevezett nútféderes (N + F) kialakítással rendelkező térkő javasolt. Nehéz forgalom esetén pedig 8 cm vastagság feletti, klasszikus vagy nemesített felületű, hagyományos vagy N + F kialakítású térkő vásárlása tanácsolt. A térkő teherbírásának tekintetében a forma igen nagy jelentőséggel bír: a hullámos oldalkontúrral rendelkező kövek a legmagasabb, a dupla T-kontúrral rendelkezők a közepes, az egyenes oldalélekkel rendelkezők pedig a legalacsonyabb minősítésűek.

A szegélykő alkalmazása

A térkövezés első lépése a megfelelő (általában 20–60 cm-es) mélységű alap kiásása. Az alapnak a kijelölt területet szélességében 20–30 cm-rel kell meghaladnia, ami a szegélynek az építését biztosítja. A következő lépés a szegélykő lerakása, amelyhez a térkő szegélyelemei alá egy körülbelül 8–10 cm-es betonréteg szükséges. A szegélykő az installált térkő támasztásáért, merevítéséért felel, ezáltal pedig a víznek a térburkolat közötti résekbe kerülését, a térkő alapjának károsodását és süllyedését akadályozza. A leggyakrabban használt szegélykő méretek a 100x20x5 és 100x25x5 cm nagyságú térkő szegélyek. Járdalap esetén szegélyezésre nincs szükség.

Kerti szegély, sorszegély, K-szegély

A szegélykő egyes fajtái közé többek között a kerti szegély, a sorszegély és a K-szegély tartozik. A térkő szegélyek közül a legnagyobb népszerűségnek a színes beton kerti szegély örvend, amely masszív és nútféderes kialakításának köszönhetően hatékonyan, illetve résmentesen illeszthető. A szintén változatos stílusban rendelkezésre álló sorszegély a szinteltolások, a virágágyások, a kerti utak határolására vagy díszítésére, valamint gyepszegélyezésre is tökéletes megoldást nyújt. A nagyobb igénybevételű helyeken alkalmazott K-szegély sajátossága pedig, hogy míg egyik fele 10 cm, a másik addig 15 cm magas, e térburkolat így tér- és szintelválasztásra eredményesen használható.

Járdalap, kerítéskő

A térburkolat széles választékán belül a járdalap és kerítéskő is remek választás lehet. A járdalap nemcsak járdák, hanem akár kerti szigetek létesítését is szolgálhatja. A térkő alapvető követelményével szemben a járdalap a szegélykő rakását nem igényli. A kerítéskő elsősorban falazatok, kerítések elemeként, de magasabb virágágyak, sőt kerti tavak építésekor is alkalmazható. Otthonunk kerítéséhez, keretezéséhez a kerítéskő a már installált burkolóanyagokhoz illeszkedő többféle színben, formában, méretben választható. Akár térkő, akár szegélykő, akár járdalap, akár kerítéskő, amit keresünk, a házépítéskor és lakásfelújításkor érdemes mindig egy termékcsalád elemeiből válogatni.