Kötőelem és ragasztás

Milyen kötőelem szükséges?

Az építkezésben nemcsak a nagyméretű, szemmel látható anyagoknak, hanem a szerkezetbe épített legapróbb elemeknek is lényeges szerepe van. Egy biztonságos épület létrehozásához a megfelelő kötőelem választása elengedhetetlen jelentőséggel bír. Ezért fontos az, hogy a kötőelem egyes fajtáit és tulajdonságait ismerjük. Hogy milyen kötőelem – szeg, csavar, dűbel, szegecs, kapocs, stb. – szükséges, számos tényező függvénye: például a kül- vagy beltéri használattól, a rejtett vagy látszó rögzítéstől, továbbá a rögzített elem, valamint az aljzat anyagától, vastagságától is függ.

A szeg és típusai

A szeg fémből készített kapcsolóelem. A vastagságot a fej alatti méret, a hosszúságot pedig a faanyagba hajtható méret adja. A szeg beverését követően már csak a faanyag károsításával, illetve saját tönkremenetelével eltávolítható. A szeg különféle típusai a huzalszeg, a bognárszeg, a csavart huzalszeg, a hornyolt szeg, a sűrűn hornyolt szeg, a harangszeg, a farostlemezhez való kemény szeg, a szalagszeg, a kétcsúcsú szeg, a kartácsszeg, az építőlapokhoz alkalmazható könnyű szeg, a vasalatszeg, a zárszeg és az arany lécszeg.

A csavar és típusai

A csavar acélból, rézből, alumíniumból menettel készített, oldható kötőelem. A vastagságot szintén a fej alatti méret, míg a hosszúságot az anyagba hajtható hossznak a mérete adja. A csavar alapvető típusai anyaga szerint a facsavar és a fémcsavar. A fa anyagú csavar esetén nagy a menetemelkedés, a csavarmenetek csúcsba futnak, minden fejforma lehetséges. A fém anyagú csavar esetén hengeres palást és éles élű menet, valamint szokásosan jobbmenetesség jellemző. A csavar különböző típusai a hatlapfejű csavar A, B és C pontossági fokozattal, a hatlapfejű nagyszilárdságú csavar (NF-csavar), illetve az illesztőcsavar hosszú menettel.

A szegecs és kapocs, illetve típusaik

A szegecs fémből készített kapcsolóelem. Szegecs használatakor a kapcsolat több elem hatására létesül: a szegecs egyik elemét egy furatba helyezik, amelyre a másik elemet más oldalról ráütik, ennek hatására pedig a furatba szorul. A szegecs különféle típusai a félgömbfejű szegecs, a süllyesztett fejű szegecs, az alacsony félgömbfejű szegecs, a kétrészes csőszegecs, a vakszegecs (POP-szegecs), a csőszegecs és a furatos végű hengeres szegecs. A kapocs fémből készített, részben görbített-hajlított rögzítőelem. A kapocs mind alakja, mind mérete alapján csoportokba sorolható. Az építőiparban a kapocs az ácsszerkezetek különböző elemeinek az egymáshoz való rögzítésére alkalmazott kötőelem.