Milyen az ideális kémény?

Kémény esetén lényeges annak szem előtt tartása, hogy a hőmérséklet-változásoknak ellenálljon, a tüzelőanyagokhoz alkalmas legyen, nedvességtűrő szerkezettel és saválló béléscsővel rendelkezzen, illetve lehetőleg energiatakarékos legyen. Egy kémény állandó hőmérséklet-ingadozást szenved: míg kívülről a hideg levegő, addig belülről a meleg füstgázok érik. Vigyázni kell, hogy füst a lakótérbe ne kerüljön, ezért fontos a minőség. A kémény belsejében nedvesség, valamint maró hatású savak keletkezhetnek, így tömített szerkezet és saválló béléscső ajánlott. Hőcserélőként üzemelve a kémény energiát is spórolhat. Szintén energiatakarékossági javaslat a beépített üveghabos szigetelőréteggel ellátott köpenytégla.

Mi a kémény építésének célja?

A kémény építése nemcsak egy célon alapulhat. A központi fűtésből származó füstgáz elvezetése például a kémény segítségével a jövőben bármikor az aktuálisan gazdaságos fűtőanyag választhatóságát eredményezi. Egy szobában a kémény a kandalló, kályha vagy kemence későbbi építésének lehetőségét kínálja. A tartalékkémény újabb fűtőberendezés csatlakoztatását biztosítja. A többfunkciós kürtő pedig többféle lehetőséggel szolgálhat, különböző vezetékeket, többek között a szellőztetés, a napelem, a napkollektor csatlakozóját, a műholdas antenna kábelét is rejtheti.

Az épített kémény

A falazott kémény a falakkal együtt téglából épül. Ennek az építőanyaga nagy szilárdságú, tömör, égetett (és lehetőleg egész) agyagtégla, amelyhez meszes-cementes, vagy cementhabarcsot használnak. Épített kémény esetén a légzárás érdekében a téglák közötti rések alapos kitöltésére figyelmet kell fordítani. Mivel ma már a legtöbben gázzal fűtenek, a régi kéményrendszerek átalakítása szükséges lehet. Fűtéskorszerűsítés folyamán, ha a kémény az új fűtésrendszernek esetleg nem felel meg, vagy felújítani kell, vagy új, előregyártott kémény beépítése szükséges.

A szerelt kémény

A szerelt kémény a már meglévő épületekbe kerülő tüzelőberendezések égéstermékei kapcsán egyszerű telepíthetősége miatt népszerű választásnak bizonyul. Előnye, hogy akármilyen tüzelőrendszerhez alkalmazható, ráadásul gyorsan és biztonságosan csatlakoztatható. Kondenzációs kazánoknál a szerelt kémény igen gyakran használt, mert e kazánok a füstgáz alacsony hőmérsékletéből adódóan szigetelt kéményrendszert igényelnek. Napjainkban számos kémény – kerámiabélésű készkémény, szigetelt elemes kémény, egy- vagy háromhéjú fémkémény, szerelt kémény – közül lehet válogatni.