Hő-, hang- és vízszigetelés

A szigetelés fontossága és rendeltetése, szerepe

A különféle szigetelőanyagok a hő-, hang- és vízszigetelést biztosítják. A hőszigetelés a hőáramlás és hőveszteség akadályozásáért felel, melynek használatát nélkülözhetetlen volta miatt nem lehet mellőzni. A hőszigetelő anyagok segítségével energia takarítható meg. A hangszigetelés a külső, valamint belső zajszennyezés gátlására, csillapítására szolgál. Az épületben érdemes olyan, kielégítő szigetelő szerkezetet kialakítani, amely a zavaró, terhelő hangok legalább nagyobb részét elnyeli. A megfelelő vízszigetelés kivitelezése is rendkívüli jelentőséggel bír, a vízzel szembeni védekezést figyelmen kívül hagyva ugyanis komoly káraink keletkezhetnek. A szigetelés különféle fajtái más és más hő-, hang-, illetve vízszigetelő-képességgel rendelkeznek. Egyes anyagok pedig a hidegtől, a hőségtől és a zajoktól is védenek.

Ásványgyapotok: üveggyapot, kőzetgyapot

Az üveggyapot összetételének köszönhetően egy környezetbarát szigetelőanyag, amely üvegszálakból és kvarchomokból áll. Alapanyagából eredően az üveggyapot kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal bír, s nemcsak hőszigetelés, de hangszigetelés céljából is nagyszerűen alkalmazható. Az üveggyapot amellett, hogy jó hő-, illetve hangszigetelő anyag, többek között páraáteresztő-, továbbá vízlepergető-képességgel szintén rendelkezik, viszont nem víz- és lépésálló szigetelés. A kőzetgyapot az üveggyapothoz hasonlóan ugyancsak ásványgyapot, tehát egy természetes anyagú szigetelés. Víztaszító réteggel kezelt kőzetből készül. A kőzetgyapot hőszigetelés és hangszigetelés esetén remek választásnak számít: kitűnő hőszigetelő hatása van, zajszűrőképessége miatt pedig a legjobb hangszigetelőnek minősül. A kőzetgyapot ráadásul a páravédelmet tekintve is hatékonyan használható, sőt kiemelkedően tűzálló szigetelőanyag.

Polisztirol: EPS, XPS, grafit

A polisztirol egy hőre lágyuló, habosított műanyag, szigetelés céljából pedig több fajtája (EPS, XPS, grafit) létezik. Az úgynevezett EPS (expandált polisztirol) lap mind hő-, mind páratechnikai szempontból kedvező tulajdonságú szigetelés, amelynek hőszigetelő-képessége időtállónak bizonyul. Az úgynevezett XPS (extrudált polisztirol) táblákat magasabb anyagsűrűség, valamint jó ütés- és nyomásállóság, illetve nedvességgel szembeni ellenállás jellemzi. A kőzetgyapot néhány kedvező tulajdonságához képest a polisztirol nem páraáteresztő hőszigetelés, továbbá nem jó hangszigetelés. Az expandált polisztirol (EPS) hőszigetelő anyagoknak egy grafitos változata is piacon van. A grafit-polisztirol gyártási folyamata során a szigetelés alapanyagához grafitport adnak. A grafitos hőszigetelés pedig a grafit adalékanyagnak köszönhetően hatékonyabb szigetelőképességgel bír, jobb hőszigetelést biztosít.