Gipszkarton rendszer

Mi a gipszkarton?

A gipszkarton a házépítés és lakásfelújítás egyik népszerű alapanyagaként, számos előnyének köszönhetően igazán sokféleképpen, illetve gazdaságosan alkalmazható. Ezt az építőanyagot jellemzően belterek, álmennyezetek, válaszfalak ki- és átalakításához, térelválasztáshoz, ugyanakkor dekorációs elemként, például faldekoráció készítéséhez is szokás használni. A gipszkarton anyaga gipsz és – gyakran újrahasznosított – karton. A választéka igen széles: a változatos méretű és különböző vastagságú táblák közül saját lakberendezési terveink szerint válogathatunk. Összegezve tehát a gipszkarton otthonunkban mind a funkcionalitás és mind a dekorativitás elvének maradéktalanul eleget tesz.

A gipszkarton előnyös tulajdonságai

Olcsó, könnyű, egyszerűen kezelhető

A gipszkarton esetében a beszerzés és a beszerelés egyaránt költséghatékony. A hagyományos – téglából, egyéb építőanyagokból rakott – falakhoz, falrendszerekhez képest továbbá kisebb súllyal bír, így többszintes építmények felső emeletein szintén igénybe vehető, a szállítása és tárolása ezen kívül egyszerűbben teljesíthető. Mivel a gipszkarton egy könnyű anyag, segítségével olyan szerkezetek is létesíthetők, amelyek hagyományos falazással nem, vagy csak nehézségek árán. Egyszerű kezelhetősége miatt a válaszfalak is gyorsabb munkával építhetők. A gipszkarton esztétikai szempontból is rendkívüli előnyökkel rendelkezik, ugyanis mögötte a vezetékek és csövek is stílusosan elrejthetővé válnak.

Időhatékony, helytakarékos, a környezetre és az emberi egészségre nem káros, a hőhatásra sem reped és más anyagokkal kombinálható

Gipszkarton használata során vízre sincs szükség: az úgynevezett száraz építés egy olyan belsőépítési technológia, amely során az építési rendszerbe felesleges víz nem kerül, ezáltal pedig – a száradási idő mellőzésével – eléggé sok idő takarítható meg. Munkálatok közben ráadásul a gipszkarton összességében kisebb mennyiségű szeméttel jár, amivel szintén idő spórolható. A gipszkarton fal alkalmazásával készült szerkezetek vékonyabbak, és kisebb helyet igényelnek, vagyis a rendelkezésre álló tér is sokkal jobban kihasználható. Különösen fontos a gipszkarton összes jellemzője közül, hogy sem a környezetet nem szennyezi, sem pedig az egészséget nem veszélyezteti. A gipszkarton a hő hatására – a hagyományos építésű falakkal ellentétben – nem reped meg. Mindemellett a gipszkarton akár más anyagokkal, fa- és fémszerkezetekkel, valamint a szükséges alapozó réteg esetén festékkel, tapétával, csempével is nyugodtan alkalmazható.

Melyek a gipszkarton profil egyes fajtái?

A gipszkarton profil a gipszkarton fal rögzítésére, toldására, védelmére, a szerkezeti váz létesítésére szolgál. Ezeknek az elemeknek a különféle fajtája az úgynevezett UW, CW, UD, CD és UA profil, amelyek közül a W-típusúak a fal burkolásához, míg a D-típusúak a mennyezeti munkákhoz, az UA jelölésűek pedig ajtók építéséhez használatosak. A „W” végződésű UW és CW profil a gipszkarton lap rögzítésére való; az UW profil a tartószerkezet vízszintes, a CW a függőleges eleme. A „D” végződésű UD és CD profil a gipszkarton plafonhoz történő rögzítését biztosítja; az UD a gipszkarton álmennyezet vázszerkezete, a CD a tartóbordája. Függesztett álmennyezet vagy rejtett világítás készítésekor a függesztő-pálcákra az UD gipszkarton profil kerül. Végül az UA típusú gipszkarton profil feladata ajtótokok esetén a merev fogadószerkezet szavatolása.

Gipszes vakolat

A gipszes vakolat a klíma természetes szabályozásában jelentős szerepet játszik. Alapanyagának köszönhetően a gipsz kötőanyagú vakolat a levegő páratartalmának közel állandó szinten tartásában segít. A gipszes vakolat a gipsz nélkülinél simább felületet képez és jobb nedvszívóképességgel bír. A lakóterek páratartalmának kiegyensúlyozása, a kellemesebb hőérzet fokozása, a lakásbeli komfortérzet javítása érdekében tehát javasolt gipszes vakolat mellett dönteni.