Falazóanyagok

Miből épülhet a ház?

Az egyik legfontosabb kérdés az építkezéskor, hogy leendő házunk falazata miből készüljön. Napjaink korszerű építőiparának köszönhetően széles kínálatból lehet választani. A tégla a legrégebbi előregyártott falazóelem. A különféle falazóelem lehetőségek közül a tégla azért remek választás, mert tartós, időjárásálló, olcsó, nagy nyomószilárdságú és szükség esetén könnyen bontható. Falazóelem, tégla választásakor meghatározó szempont a fal típusa és a hangszigetelés, valamint hőszigetelés mértéke. Mindenekelőtt tehát azt kell tisztázni, hogy főfalat, válaszfalat, esetleg csak térelválasztó falat tervezünk-e építeni, illetve hogy milyen hang- és hőszigetelő hatást szeretnénk kapni. Szintén fontos tulajdonságok a nyomószilárdság, a nedvességtartalom, továbbá az úgynevezett hőtároló tömeg. Az évszázados múltra visszatekintő tégla ma már számos változatban létezik: fajtája alapján tömör vályogtégla, kisméretű tömör tégla, B30 tégla, kerámiatégla, mészhomok tégla vagy Ytong pórusbeton is lehet.

Milyen téglafalazatok vannak és milyen téglát válasszunk?

A tégla alapú falazat egyes formái a ráragasztott homlokzati hőszigeteléssel rendelkező téglafal, a külső ráragasztott hőszigetelés nélküli téglafal és a klinkertégla homlokzatburkolattal rendelkező téglafal. A modern kihívásokat teljesítő, széles körben használatos, lyukacsos szerkezetű és természetes anyagú kerámiatéglának nagy hőtárolási, valamint jó páraáteresztő képessége van. A kerámiatégla tartószerkezetként és térelválasztóként is nagyszerűen alkalmazható. A mészhomok tégla környezetbarát, természetes falazóelem. Ezt a természetes anyagok keveréséből – mészből, homokból, vízből – készített építőanyagot nagy nyomószilárdság, jó hőkapacitás, magas hangszigetelés, illetve tűzállóság is jellemzi. A pórusbeton újszerű, kedvező tulajdonságú falazóelem. Főbb alkotóelemei a kvarchomok, a cement, a mész és víz, amely alapanyagokhoz pórusképző (aluminium-pasztát) adalékot adnak. A pórusbeton falazóelem amellett, hogy könnyen formázható, jó hőszigetelési képességgel bír.

Zsalukő, pincefalazó

A zsalukő üreges betonelem, amelynek az üregeibe öntött betonnal együtt stabil betonfelületek, például támfalak létesíthetők. A zsalufalat vízszintesen és függőlegesen is vasalni kell. A zsalukő minősége elsősorban a gyártás során használt kavicsoktól függ. Forma tekintetében a zsalukő központi, sarok- és végelemről beszélhetünk. A zsalukő előnye, hogy könnyen használható, a munkához ezért szakember, és – kalapács, vízszintmérő kivételével – szerszám sem feltétlenül szükséges. Az üreges beton zsalukő továbbá zsaluzatot sem igényel. Tulajdonságai révén kiváló pincefalazó. A pincefalazó tégla olyan esetekben ideális építőelem, ha valamilyen elérhető árú terméket keresünk, ezen kívül elegendő hely áll rendelkezésre a pince falainak megfelelő mértékű külső szigeteléséhez. A pincefalazó előnye, hogy változatos lehetőségeket kínál és használatával gyors munka végezhető.

Áthidaló, födém

Az áthidaló az épület szerkezetének egy lényeges építőeleme, amely a terhelés elosztásáért felel. Statikai szempontból az áthidaló különösen fontos szerepet tölt be. Az áthidaló tehát olyan építőanyag, amely nyílásáthidalások kialakítására alkalmas. A födém az épület fedésére, az egymás fölé kerülő terek határolására szolgáló, a falak és a tető közötti vízszintes szerkezet. Többféle vásárolható, így például beton és kerámia anyagú födém. Alapvető rendeltetése mellett a födém hő- és hangvédelmet biztosít.