Miért fontos a jó lábazati hőszigetelés?

Az optimális hőszigetelés érdekében a lábazati hőszigetelést sem szabad kihagyni. Ugyanis a nem megfelelő lábazati szigetelés penészesedést és nagy hőveszteséget, így nagyobb fűtés/hűtés számlát okoz. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi az optimális lábazati hőszigetelés titka és, hogy mennyire fontos, a jól szigetelt ház.

Mi is a lábazati hőszigetelés?

A lábazati hőszigetelés olyan anyagok vagy rendszerek alkalmazása egy épület alapzatának (lábazatának) külső részén, amelyek csökkentik a hőveszteséget és segítenek fenntartani az optimális belső hőmérsékletet. A lábazati szigetelés nagyobb mechanikai hatásoknak, illetve magas nedvességhatásnak van kitéve ezért teljesítményű szigetelőanyagra van szükség. Erre a célra az XPS lapok felhasználása az ideális. Az XPS polisztirol lapok képesek ellenállni a nedvességnek a talajmenti fagyoknak és az egyéb külső behatásoknak is.

Mi az XPS lap?

Az XPS lap egy olyan extrudált polisztirolhabból készül, ahol a polisztirolkristályokat a kívánt tábla alakban extrudálják. Ezáltal az XPS lapok úgynevezett zártcellás lapok, amelynek köszönhetően nem nedvesednek át. Az XPS lapok kifejezetten jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, ezáltal kisebb lesz az energiafelhasználás, az ökológiai lábnyom és a fűtés számla is. Könnyen vakolható, precízen vágható és súlyra is igencsak könnyű. A vízfelvételük alacsony így megvédik otthonod a víztől, a talajmenti fagyoktól, a statikai károktól és a penészesedéstől. Az XPS lapok nyomószilárdságuk magas, ezért mérettartóak, időtállóak és a mechanikai hatásoknak is ellenáll. Ellenállnak az XPS lapok még a természetben előforduló savaknak és lúgoknak, illetve nehezen éghető ezáltal részben tűzálló funkcióval is rendelkezik. Az XPS lapok vízállóak, így ellenállnak a nedvességnek és nem veszítik el a hőszigetelő képességüket nedvesség hatására sem.

Hogyan készül a lábazati hőszigetelés?

A lábazati hőszigetelés nem különösebben tér el a homlokzati hőszigetelés kivitelezési folyamatától. Ragasztó anyag segítségével felerősítjük a lapokat a felületre majd dübelekkel is rögzítjük a szigetelést. Bevonjuk ragasztóval a felületet aztán felhelyezzük az élvédő profilt. Üvegszövetet simítunk a ragasztóba majd újabb réteget viszünk fel a háló fölé, ez után már csak az alapozás és a vakolás van hátra. A lábazati hőszigetelést érdemes a járda szintjétől 10-15 cm-el mélyebben indítani, így egy kis ásásra is szükség van.

Miért ilyen az XPS lapok színe?

Az XPS lábazati hőszigetelő lapok színe nem befolyásol semmit a szigetelési folyamatok során, csupán egy funkciója van. Méghozzá, hogy véletlenül nehogy összetévesszék az EPS lapokkal. Mivel az EPS lapok homlokzati szigetelésre alkalmasak, míg lábazati hőszigetelésre nem, így nagy problémát okozhat a felcserélésük.

Egy igazán jó szigetelésbe sosem késő beruházni. Segítségért pedig nyugodtan fordulhatsz szakértő munkatársainkhoz.