Kerámia- vagy betoncserép? Melyiket használd a tető fedésére?

Mit kell tudni a kerámia- és a betoncserepekről? Miért olyan nehéz a kettő közül választani? Benned is felmerültek már ezek a kérdések? Akkor olvasd el cikkünket, és mi megpróbálunk segíteni a neked megfelelő anyag kiválasztásában!

Melyek a legjelentősebb különbségek?

 A kerámiacserépről legtöbbször azt hallhatjuk, hogy általa lélegezni képes a tető és annak szerkezete, azonban emellett számosmás előnnyel is jár. Vegyük például az élettartamot. A kerámiacserép ugyanis akár évtizedeken át megőrzi kitűnő állapotát és védi a tetőnket. Egy fontos tulajdonság, amely szintén a kerámiacserép palettáját gazdagítja, a lúg-,illetve savállóság. Sok behatás – mint akár az eső vagy a madarak ürüléke –pedig pont ilyen anyagokat tartalmazhat. A kerámiacserép használata sokak számára emellett kényelmet is nyújthat, ugyanis hangszigetelő rétegként jobban alkalmazható mint a beton.

Azonban nem szabad elfeledkeznünk a betonalapú cserepekről sem. A beton technológia ugyan nem tekint vissza olyan hosszúmúltra, mint a kerámiacserepeké, viszont sok szempontból ugyanezen okból kifolyólag modernebb is. Fontos tulajdonsága, hogy nagyobb teherbírással rendelkezik, valamint nagyobb ellenállást biztosít a víz és egyéb folyadékok tetőtérbe való behatolása ellen, így nagyobb biztonságot nyújt a tetőszerkezetnek és a szigetelésnek. Érdekes tény, hogy mivel az individuáliscserepek nehezebbek, mint a kerámia, kisebb eséllyel fogja megadni magát a szélerejének!

Környezettudatossági szempontok

Egy szintén nem elhanyagolható szempont a környezettudatosság. Mint minden termék, a cserepek is gyors ütemben fejlődtek ezen a téren, azonban a kerámia és a beton harcából a beton került ki győztesen ebben a vonatkozásban. Ez annak köszönhető, hogy a betoncserepek előállításakor a kisütés kevesebb mint 100 celsius fokon történik, ezzel szemben a kerámiacserepek előállításához ennek a hőmérsékletnek közel tízszeresére van szükség.

De mégis melyiket válaszd?

Mind a két típus rendelkezik tehát erősebb és gyengébb pontokkal, a kérdés azonban, hogy melyik is jobb minőségű, nem eldönthető pusztán ezen adatok, információk alapján, hiszen rengeteg környezeti tényező befolyásolhatja, kinek melyik opció a legmegfelelőbb választás. Mi azt javasoljuk, hogy fontold meg az esztétikai szempontokat, formákat, színeket, valamint egyeztess egy szakértővel, aki felméri és megállapítja, hogy az adott konstrukcióra vagy épületre melyik fajta javasolt. Így biztos lehetsz abban, hogy a házad teteje tökéletesen és problémamentesen fog védeni hosszú éveken át!