A stresszmentes otthon titka: Zajszigetelés

Kevesebb stresszre és idegőrlő behatásra lenne szükséged? Szeretnéd otthonodból a külvilág zajait, amennyire csak lehet, kizárni? Ezen problémákban, ha teljes megoldást nem is nyújthat, de segíthet a megfelelő hangszigetelés!

Miért fontos a hangszigetelés?

Otthonunkban legtöbbször kikapcsolódni, pihenni, esetleg dolgozni szeretnénk, de legfőképp a privát életünkkel foglalkozni. A magas zajterhelés kifejezetten, de a megengedett határértéken belül is hosszútávon hallásromlást, majd -károsodást okozhat. Érdemes tehát figyelnünk arra, hogy az otthonunk nyugodt és minél inkább zajmentes legyen. Egészségünk érdekében építkezéskor vagy akár felújításkor is ajánlott befektetni a megfelelő zajszigetelésbe.

Léghangok tompítása

A léghangok a levegőben terjedő hangok, amelyeket a beszéd, a zene, a forgalom és más zajforrások okoznak. Ezek a zajok érintik a legtöbb embert a városi, de akár a természeti környezetben is. A léghangok könnyen áthatolnak a falakon, mennyezeten és padlón, tompításukra vagy szinte teljes kizárásukra azonban több módszer is létezik.

Tömegnövelés

A falak, mennyezet és padló tömegének növelése megnehezíti a hangok áthatolását. Ez elérhető vastagabb gipszkarton lapok, hangszigetelő panelek vagy akusztikai vakolat alkalmazásával.

Hangelnyelés

A hangelnyelő anyagok, mint a kőzetgyapot, üveggyapot vagy akusztikai hab, elnyelik a hangenergiát, és csökkentik a visszhangot. Ezeket az anyagokat falburkolatokba, mennyezeti panelekbe vagy padlószőnyegekbe lehet beépíteni, és léteznek olyan anyagok vagy változatok, amelyek egyben a hőszigetelésért is felelnek vagy elősegíthetik azt.

Tömítés

A hézagok és rések tömítése megakadályozza a hangok behatolását. A zajszigetelés ezen típusa akusztikai tömítőanyagok, szilikon vagy purhab használatával történik.

A zajszigetelés esetleges problémái

A zajszigetelés leggyakoribb problémája a nem megfelelő telepítésből ered. Ilyenkor nemcsak a hatás mértéke csökkenhet, hanem akár szerkezeti problémák is felmerülhetnek. Amennyiben a szigetelőanyag vízzel vagy párával érintkezik, az elsősorban penészesedéshez, és az anyag, valamint környezetének romlásához, sérüléséhez vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes szakember segítségét kérni a tervezésben, így növelve a hatás eredményességét, valamint ezáltal könnyebben elkerülhetjük az említett telepítési hibákat is.

Hasznos tanácsok, mire figyeljünk

Összefoglalva tehát, érdemes felmérni egy szakember segítségével, hogy mivel érhetünk el olcsó, de megfelelő hatást, legyen szó belső vagy külső szigetelésről. Figyeljünk az említett problémás részek pontos kivitelezésére, és ne féljünk ebben az esetben is szakember bevonásától, hiszen csak így lehetünk biztosak a lehető legjobb minőségű munkában.