A korszerű kémény fontossága és egészségügyi hatásai

Éppen az építkezés vagy felújítás egy olyan szakaszába érkeztél, amikor el kell döntened, milyen típusú kéményt szerelj be vagy építs? Több opció is létezik, de a két legkézenfekvőbb napjainkban a szerelt és az épített kémény. Ebben a cikkben a szerelt kéményekről lesz szó: megtudhatod, miért érdemes ezt a típust használni, és melyek az előnyei, mire érdemes figyelned.

Miért válasszuk a szerelt kéményt?

Magyarországon a kémények nagy százaléka napjainkra elavult, és az újonnan beszerelt gázkazánok az épített és korszerűtlen szerkezetek állapotát csak tovább rontják. A rendszeres fejfájás egyik kiváltó oka például lehet egy öreg és szivárgó kémény, tehát érdemes odafigyelnünk a korszerűsítésre és szakszerű karbantartásra.

Ha kémény felújításáról beszélünk, sok esetben felmerülő probléma, hogy a már meglévő épített kémény elavult, így nem felel meg a környezetvédelmi követelményeknek. Ilyenkor is érdemes lehet azt egy szerelt kéménnyel helyettesíteni, hiszen könnyen beszerelhető, valamint eleget tesz a legújabb szabályozásoknak és biztonsági előírásoknak.

Mi is a szerelt kémény?

A szerelt kémények szakaszokból épített, fém vagy acél külsővel rendelkező csövek, amelynek a belsejében egy haszon- vagy más néven béléscső található, ahol a füst közlekedik. Ezt legtöbbször egy belső szigetelőanyag veszi körbe, erre kerül a külső fém védőburkolat. Ez a réteg hivatott megvédeni a kémény belsejét a víztől, párától és egyéb környezeti hatásoktól. Amennyiben a kéményt szeretnénk elrejteni, természetesen ez a cső elég vékony ahhoz, hogy a falba építhessük, így nem kell attól tartanunk, hogy a fal külsején fog éktelenkedni ez a fém szerkezet.

A szerelt kémények előnyei

A szerelt kémények szinte bármilyen méretben gyárthatóak, így könnyen alkalmazhatóak mindenféle formájú vagy típusú kazánhoz. Egy másik előnyük, hogy könnyen beszerelhetőek majdnem minden épületbe, valamint könnyen építhetjük őket több különböző formában. Ennek a tulajdonságának köszönhetően mindegy, hogy a házunk vagy lakásunk melyik pontján helyezzük el a kazánt, és az sem számít, hogy mivel üzemeltetjük a kazánunkat. Mindezen előnyök mellett a szerelt kémények energiatakarékosabbak, mint épített társaik, és gyorsabban távozik a füst rajtuk, valamint sokkal kisebb eséllyel szivárogtatnak gázt vagy füstöt, emiatt hosszútávon biztonságosabbak is.

Ha tehát éppen egy kémény beépítésén gondolkozol, sok szempontból logikus opció egy szerelt kéményt építeni, hiszen az említett előnyök mellett sokszor olcsóbb is, továbbá hosszútávon kifizetődőbb befektetés lehet ez a konstrukció.